Een begin van mijn filosofische praktijk

Al een tijdje ben ik aan het broeden over mijn activiteiten als filosoof. Naast mijn creatieve activiteiten en klussendienst wil ik namelijk ook deze kant van mij benutten en delen met anderen. Zo langzamerhand begint het vorm te krijgen onder de noemer: filosofische praktijk.  Een gangbaar begrip ondertussen in Nederland en voor mij ook zeer geschikt. Ik ben namelijk geen filosofische theoreticus die vooral teksten van anderen analyseert, interpreteert en uitlegt. Veel meer ben ik een praktiserend en ervaringsgerichte filosoof. Het gaat mij om het alledaagse leven en hetgeen we ervaren in ons leven; om de wisselwerking tussen onszelf en onze (leef)omgeving (de context of situatie waarin we ons concreet bevinden). De kunst van ‘Leven!’ met een hoofdletter en uitroepteken.

In mijn filosofische praktijk bied ik mensen eigenlijk gewoon een goed gesprek aan, een gesprek met aandacht, betrokkenheid, scherpte  én humor. Mijn filosofische manier van in het leven staan zijn instrumenten die kunnen helpen om meer inzicht te krijgen, helderheid en diepgang in de vraagstukken waarmee iemand worstelt. Concreet krijgt dit vorm in mijn vragen stellende houding en in mijn openheid naar het verhaal van de ander.

Een vraag: Wat zou de filosofie en een filosofische benadering voor jou kunnen betekenen in jouw leven van alledag?